Riscurile muncii sub zero grade; cum ne protejăm în sezonul rece?

Riscurile muncii sub zero grade; cum ne protejăm în sezonul rece?

Echipamentele de protectie

 

Venirea temperaturilor scăzute și a primilor fulgi de zăpadă marchează începutul concediului pentru mulți dintre noi. Însă, cei care își desfășoară activitatea în aer liber sunt nevoiți să ia măsuri suplimentare de siguranță pentru a-și duce lucrul la bun sfârșit fie că vorbim de imbracaminte de protectie, ori o pereche adecvata de bocanci de protectie. Dacă în restul anului, utilizarea echipamentului de protecție poate decurge fără prea mari bătăi de cap, temperaturile scăzute și expunerea constantă la intemperii pot pune probleme serioase atât muncitorilor, cât și angajatorilor.

De aceea, vom organiza o scurtă listă de informații ce vă pot ajuta la pregătirea pentru munca pe timpul iernii, și mai târziu, câteva criterii de luat în calcul la alegerea unor echipamente de protectie potrivite la temperaturi scăzute:

Ce riscuri întâlnim?

Pe lângă riscurile ocupaționale specifice, lucrătorii din medii industriale, șantiere de construcții sau în aer liber se confruntă cu un set nou de pericole, odată cu scăderea temperaturilor. Lipsa unui echipament de protecție adecvat poate duce la apariția unor afecțiuni serioase și scăderea productivității, atât pe termen scurt, cât și pe termen îndelungat. În plus, expunerea repetată la frig și intemperii poate agrava unele afecțiuni cronice de natură respiratorie sau cardiovasculară, dacă nu se iau măsurile de precauție necesare. Printre cele mai des întâlnite afecțiuni se numără „piciorul de tranșee” (cauzat de expunerea îndelungată la umiditate) hipotermia sau degerăturile.

Totuși, expunerea la temperaturi ambientale scăzute este doar prima parte a problemei. Ceea ce trebuie luat în considerare este temperatura resimțită de organismul uman; aceasta reprezintă o combinație între temperatura aerului și efectele vântului, umezelii și intemperiilor. În linii mari, cu cât crește viteza vântului, cu atât este mai greu de menținut o temperatură confortabilă la nivelul pielii; pe același principiu, expunerea îndelungată la umezeală va duce la pierderea rapidă a energiei termice. De aceea, echipamentul de protecție impermeabil și rezistent la vânt poate fi mai eficient la conservarea căldurii.

Ce pot face angajatorii?

Primii pași pentru a crește siguranța la lucru în sezonul rece este, bineînțeles, asigurarea unor condiții propice de lucru. Printre cele mai recomandate măsuri se numără utilizarea radiatoarelor pentru încălzire, izolarea contra vântului și curenților reci de aer, expunerea la aer liber în momentele mai calde ale zilei, asigurarea de spații de odihnă încălzite, sau furnizarea de lichide calde, cu evitarea pe cât posibil a alcoolului si cafeinei. Dincolo de avantajele evidente pentru siguranța lucrătorilor, asigurarea unor condiții minime de confort poate rezulta într-un moral mai ridicat, și prin urmare o productivitate crescută.

Ce pot face lucrătorii?

Deși angajatorii trebuie să asigure un mediu de lucru adecvat, responsabilitatea nu îi evită nici pe muncitori. Pentru a lucra în condiții optime de confort, oferim câteva recomandări:

  • Dacă vă încălziți în timpul lucrului, este de ajuns să vă descheiați haina sau jacheta de lucru, pentru a evita transpirația excesivă; mănușile și protecția capului trebuie păstrate, pe cât posibil.

  • Evitați schimbările bruște de temperatură;

  • Consumați lichide calde, pentru a crește temperatura corpului; cafeina în exces trebuie evitată, ca și alcoolul (pe durata programului de muncă);

  • Țineți întotdeauna un schimb de haine uscate la îndemână, în special ciorapi sau chiar lenjerie de corp;

  • Unde este cazul, purtați echipamentele de vizibilitate înaltă peste îmbrăcăminte, pentru a minimiza riscul accidentelor.

Aceasta ar fi doar o listă sumară a aspectelor de care trebuie ținut cont pentru a crește siguranța și confortul la locul de muncă. Într-adevăr, munca în sezonul rece poate fi mai solicitantă fizic decât în restul anului, dar luarea unor măsuri de precauție și achiziționarea din timp a echipamentelor de protecție adecvate sigur vă vor face ziua de lucru mai ușoară. Deja știm că "omul gospodar îşi face vara sanie şi iarna car". Sănii și căruțe nu avem în ofertă, dar secțiunea de echipamente de protecție la frig este destul de cuprinzătoare!

Spor la lucru!

 

Postarea urmatoare

Suport clienti Luni - Vineri , 8 - 16.30

comercial@tresa.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!