Protecția capului, mic ghid informativ - partea 3

Protecția capului, mic ghid informativ - partea 3

 

Partea 3 - protecția respiratorie

Când vine vorba de creșterea eficienței la lucru și ne referim la echipamente de protectie, fie că este vorba de imbracaminte de protectie sau incaltaminte de protectie, de genul unei perechi de bocanci de protectie, subiectul trebuie abordat cu un maxim de interes. Dincolo de creșterea productivității, echipamentul de protecție este esențial nu numai pentru a evita accidentările la locul de muncă, dar și pentru a preveni bolile ocupaționale care pot apărea pe termen lung.

Protecția la nivelul capului ar trebui să aibă prioritate la alegerea echipamentului pentru o gamă largă de ocupații. Lucrul pe șantiere de construcții, în industrie, ateliere mecanice, amenajări și multe alte domenii poate prezenta un nivel de risc ridicat în lipsa echipamentului de protecție adecvat.

În articolul de astăzi, ne vom concentra pe protecția respiratorie. La alegerea acestui tip de echipament de protecție, este esențială evaluarea riscurilor și tipurilor de contaminanți la care ne expunem. Astfel putem alege protecția adecvată la factori de risc precum substanțele chimice dăunătoare, particulele aeropurtate, agenții biologici sau vaporii toxici.

Variate atât ca formă cât și ca scop, echipamentele de protecție respiratorie de pe piață au totuși origini mai vechi decât ne-am aștepta.

Plague_doctorSub o formă sau alta, protecția respiratorie a fost folosită de sute de ani; conform scrierilor lui Pliniu cel Bătrân, membrane de origine animală erau purtate pe față de mineri, pentru o minimă protecție împotriva prafului dăunător. În secolele 17 și 18, doctorii încercau să se apere împotriva ciumei negre cu ajutorul unor măști cu cioc, umplute cu plante aromatice; medicina vremii pleca de la presupunerea că mirosurile neplăcute stăteau la originea bolilor infecțioase. Alte forme primitive de protecție implicau bureți sau cârpe înmuiate în apă pentru filtrarea prafului.

Mai târziu, în secolele 18 și 19, pompierii se serveau de părul facial bogat pentru a minimiza cantitatea de fum inhalată în timpul intervențiilor; nu mult după aceea, au fost patentate primele variante de filtre de particule. În 1854, s-a descoperit utilitatea cărbunelui activ ca și filtru pentru vapori dăunători; această inovație este folosită cu succes și astăzi, ca parte esențială a filtrelor de respirație.

Echipamentele de protecție respiratorie au atins astăzi un nivel impresionant de eficiență, iar înăsprirea standardelor și reglementărilor cu privire la protecția în muncă a dus la o scădere substanțială a accidentelor ocupaționale.

În general, sunt disponibile două tipuri principale de echipament de protecție a respirației:

  • aparate de respirație: cu aer proaspăt, cu aducțiune, cu aer comprimat, folosite și în combinație cu combinezoane de protecție

  • măști de respirație care filtrează substanțele dăunătoare din aerul inspirat

Tipuri de măști de protecție:

  1. măști chirurgicale – purtate în primul rând pentru confort și o minimă protecție la praf și mirosuri neplăcute; nu oferă protecție respiratorie eficientă

  2. semimăști de unică folosință – oferă protecție împotriva particulelor aeropurtate, aerosolilor. Acestea sunt realizate din material nețesut de polipropilenă, sau uneori material textil.

  1. semimăști reutilizabile – protecție variată, în funcție de filtrele montate: particule, aerosoli, gaze, sau combinații între acestea

  2. măști integrale – pentru o protecție mai eficientă decât în cazul semimăștilor, pentru întreaga față. Nu se pretează la folosirea în medii sărace în oxigen.

La alegerea măștii de protecție potrivite, trebuie luate în considerare:

  • condițiile de lucru: temperatura și umiditatea din aer, riscurile la care ne expunem

  • natura muncii prestate, alte echipamente de protecție folosite, durata de utilizare;

  • starea de sănătate a lucrătorilor: trebuie stabilit dacă muncitorii sunt apți să execute operațiunile respective, purtând masca de protecție; ochelarii de protecție, părul facial, forma feței, toate acestea pot influența nivelul de etanșare a măștii de protecție, și implicit, riscurile la care se expun.

Din nou, trebuie reținut că eficiența acestor echipamente de protecție variază în funcție de scopul pentru care sunt destinate. Deși unele măști pot filtra cu succes anumite tipuri de particule, acestea pot fi ineficiente pentru expunerea la vapori sau aerosoli toxici.

Mai multe despre nivelurile de protecție ale măștilor de respirație precum și pericolele la care ne expunem, în articolul următor. Spor la lucru!

Postarea urmatoare Postarea anterioara

Suport clienti Luni - Vineri , 8 - 16.30

comercial@tresa.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!