Protecția capului - mic ghid informativ, partea 2

Protecția capului - mic ghid informativ, partea 2

Partea 2: ochelarii de protecție

 

Alegerea corectă a echipamentului de protecție nu este o sarcină ușoară, fie că vorbim despre imbracaminte de protectie, manusi de protectie, protectia capului, incaltaminte de protectie sau alte echipamente speciale. De aceea, noi vă dăm o mână de ajutor la înțelegerea rolului pe care îl îndeplinește echipamentul, în funcție de munca prestată.

În primul articol, am discutat despre protecția capului, mai exact folosirea capelinei, capișonului și a căștii de protecție, printre altele. Astăzi vom arunca un ochi peste cele mai folosite echipamente de protectie a ochilor, pentru a ne forma o imagine clară despre rolul ochelarilor în timpul lucrului.

Ochelarii sunt o invenție relativ nouă, în comparație cu celelalte echipamente de protectie. Se crede că prima formă de ochelari de protecție a fost folosită de inuiții din Canada și Alaska, pentru a-și apăra ochii de vânt și lumina orbitoare a zăpezii. Acest echipament de protecție primitiv era realizat din lemn sau os, iar două fante înguste în dreptul ochilor asigurau o vizibilitate acceptabilă, și o oarecare protecție la lumina orbitoare a zăpezilor.

Mai târziu, odată cu revoluția industrială și inventarea motorului cu abur, ochelarii de protecție tip goggles erau folosiți de mecanicii de locomotivă pentru a se apăra de vânt sau praf de cărbune. De la începutul secolului XX, ochelarii au devenit o parte esențială a echipamentului de pilot și de automobilist.

Astăzi, ochelarii de protecție vin în toate formele și mărimile, fiind gândiți pentru o protecție optimă la o gamă variată de riscuri. Pentru a asigura siguranța în timpul muncii, este esențială folosirea unui echipament de protecție certificat, care se conformează standardelor europene.

Protecția UV, rezistența la impact, zgârieturi sau stropirea cu chimicale sunt doar câteva tipuri de barieră de protecție de care este nevoie în timpul activităților de risc crescut.

Cum facem, deci, alegerea potrivită? Mai jos enumerăm cele mai utilizate tipuri de ochelari de protectie:

  1. Ochelarii cu lentilă transparentă – printre cele mai populare tipuri de ochelari, aceștia oferă o protecție de bază la impact, și se pretează la majoritatea aplicațiilor de risc redus, sau asortarea la garderoba de zi cu zi.

  2. Ochelarii cu protecție laterală – gândiți pentru a apăra ochii de contactul cu așchii, scântei sau alte particule aeropurtate de viteză mare.

  3. Viziere – realizate din material plastic transparent, menite pentru o protecție integrală a feței, împotriva stropirii cu chimicale, metal topit, dar și particule aeropurtate. Pentru lucrul forestier, vizierele din plasă metalică sunt o alegere ideală.

  4. Ochelari tip goggles cu ventilație directă – constituie o barieră eficientă de protecție a ochilor, pentru medii de lucru fără riscuri mari de contact cu vapori sau chimicale dăunătoare.

  5. Ochelari tip goggles cu ventilație indirectă – protejează împotriva prafului, stropirii cu chimicale, scântei, și particule aeropurtate

  6. Ochelarii de sudură – după cum spune și numele, sunt dedicați operațiunilor de sudură. Cu lentile din sticlă (transparentă sau fumurie, după caz), aceștia se pot folosi la aplicațiile ușoare, cu riscuri mici de accidentare.

  7. Măștile de sudură – oferă o protecție optimă atât la lumina intensă, cât și la căldura generată de procesul de sudură. Gradul optim de întunecare a lentilei variază în funcție de tipul de sudură, dar protecția UV și IR este obligatorie. Pentru cei cu adevărat pretențioși, există măști de sudură cu geam optometric și grad de întunecare ajustabil.

Echipamentul de protecție pentru sudură (măști și ochelari) trebuie să se conformeze standardelor EN 175 sau EN 379 (pentru măștile cu grad variabil de întunecare).

La alegerea ochelarilor de protecție, asigurați-vă că aceștia se conformează standardelor EN 166 și EN 170 (pentru protecție UV). Lentilele ochelarilor de protecție pot beneficia de tratament antizgâriere (pentru o rezistență crescută la impactul cu așchii sau alte particule), tratament antiaburire (ideal pentru lucrul in aer liber), sau diverse niveluri de protecție UV. Unele modele de goggles se pot purta pe deasupra ochelarilor de vedere, pentru o funcționalitate crescută.

Nu în ultimul rând, știm deja că echipamentul de protecție trebuie să fie nu numai eficient, ci și confortabil. De aceea, opțiunea de ajustare a brațelor (pe plan orizontal sau vertical) se poate regăsi chiar și la perechile de ochelari cele mai accesibile. La fel ca și celelalte echipamente de protecție, există pe undeva o pereche de ochelarit ideală pentru fiecare utilizator și fiecare aplicație. Ținând cont de sugestiile de mai sus, aruncați un ochi peste oferta noastră!

Postarea urmatoare Postarea anterioara

Suport clienti Luni - Vineri , 8 - 16.30

comercial@tresa.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!